Modernizacja i rozbudowa kostki z lat 70-tych, Wrocław ul. Wyścigowa

wro-wyscigowa-70

Powierzchnia użytkowa 332,7 m2

Rozbudowa typowej „kostki” z lat 70-tych o samodzielny segment i nadbudowa nad istniejącym budynkiem dachu. Obiekt położony jest przy ruchliwej ulicy Wyścigowej (wejście od ulicy Tenisowej) zadaniem architekta było tak wpasować nowoprojektowaną część aby z jednej strony odwrócić się od ulicy (od hałasu i spalin) i zachować walory rekreacyjne istniejącego ogrodu w części wypoczynkowej domu. Z tego powodu od ulicy zlokalizowano potężny trzon klatki schodowej wyrzucony częściowo na zewnątrz budynku mający stanowić jeden z buforów izolacji od drogi. Klatka jest doświetlona od góry świetlikiem oraz bocznym wąskim naświetlem. Kształt salonu na parterze miał ograniczać poziom hałasu ale jednocześnie zapewniać dobry kontakt wzrokowy z piękną działką. Parter ma plan otwarty. Hol z jadalnią i salon tworzą jedną przestrzeń wydzieloną jednak funkcjonalnie. Jadalnia ze świetlikiem przebiegającym przez dwie kondygnacje potęguje dodatkowo wrażenie przestrzenności domu. Na piętrze są trzy pokoje i duża łazienka a na trzeciej kondygnacji w dachu sypialnia rodziców z łazienką, mini salon z tarasem oraz duży strych nad istniejącym budynkiem.

Dane techniczne

PARTER 129,4 m2
1 – wiatrołap 4,6 m2
2 – WC 3,5 m2
3 – hol + schody 14,3 m2
4 – Salon 33,3 m2
5 – jadalnia 10,9 m2
6 – kuchnia 9,1 m2
7 – spiżarnia 1,1 m2
8 – pom. tech. 3,0 m2
wro-wyscigowa-m48
1 PIĘTRO 129,4 m2
1 – hol + schody 15,4 m2
2 – pokój 1 15,8 m2
3 – pokój 2 15,8 m2
4 – pokój 3 12,3 m2
5 – łazienka 9,9 m2
wro-wyscigowa-m49
PODDASZE 73,9 m2
1 – hol + schody 30,0 m2
2 – łazienka 4,5 m2
3 – pokój 11,7 m2
wro-wyscigowa-m50

Elewacje i przekroje